<5. PHOTOSTUDIO

5.3.2 Gereedschap: Rooster

Gitternetz

Rooster toevoegen aan een bouwdeel
Om een bouwdeel niet alleen met kleur, maar ook met materialen (bijvoorbeeld spateltechnieken, stoffen, tapijten, tegels) vanuit perspectief oogpunt correct en op schaal weer te geven, is naast het vlak een zogenaamd rooster vereist. Het rooster ligt als referentie direct op het vlak en verstrekt informatie over de grootte en het soort perspectief van het respectievelijke bouwdeel.

Aanwijzing: Voorwaarde voor het aanmaken van een rooster is de aanwezigheid van minstens één vlak binnen een bouwdeel (Zie hoofdstuk 5.3.1).

Rooster maken
Gitternetz
Om een rooster te maken, selecteert u eerst het gewenste bouwdeel in de lijst. Volg daarna de volgende stappen:
  1. Klik op “Rooster maken”.
  2. U bevindt zich nu automatisch in de modus “Verplaatsen” en kunt de hoekpunten van het rooster naar de gewenste posities verschuiven.
  3. Geef de meest aannemelijke afmetingen in voor het rooster (Zie ook “Rooster afmetingen aanpassen”).
  4. Gebruik een testpatroon om het rooster te controleren.
Aanwijzing: Maak uw rooster altijd net iets groter aan dan het feitelijke vlak, zodat uw materiaal op het hele vlak van uw bouwdeel zichtbaar wordt.

Aanwijzing: Per bouwdeel kan slechts één rooster worden aangemaakt. Daarom dient u erop te letten dat alle vlakken van een bouwdeel dat u van materialen wilt voorzien, wat betreft perspectief op hetzelfde niveau liggen. Maak voor wandvlakken met verschillende perspectieven steeds een eigen bouwdeel met vlak en rooster aan.

Curverooster
Kurvengitternetz
Voor materialen die op een ronde vorm moeten worden weergegeven gebruikt u een curverooster.
  1. Klik op “Curverooster”.
  2. U bevindt zich nu automatisch in de modus “Verplaatsen” en kunt de hoekpunten van het rooster naar de gewenste posities verschuiven.
  3. Om het rooster rond te trekken klikt u op de lijnen (niet de punten) van het rooster en sleept u deze in de gewenste richting terwijl u de linker muisknop ingedrukt houdt.
  4. Geef de meest aannemelijke afmetingen in voor het rooster (Zie ook “Rooster afmetingen aanpassen”).
  5. Gebruik een testpatroon om het rooster te controleren.

Hoekrooster
Eckgitternetz   Linie einfügen   Linie löschen
Voor materialen die u in een hoekvorm wilt weergeven gebruikt u een hoekrooster.
  1. Klik op “Hoekrooster”.
  2. U bevindt zich nu automatisch in de modus “Verplaatsen” en kunt de hoekpunten van het rooster naar de gewenste posities verschuiven.
  3. Kies “Lijn invoegen” om een grenslijn aan het rooster toe te voegen. Om dit te doen klikt u op de gewenste positie op de bovenste of onderste grenslijn van het rooster. Er wordt een lijn met twee eindpunten toegevoegd.
  4. U bevindt zich nu automatisch in de modus “Verplaatsen” en kunt de hoekpunten van het rooster naar de gewenste posities verschuiven.
  5. Geef de meest aannemelijke afmetingen in voor het rooster (Zie ook “Rooster afmetingen aanpassen”).
  6. Gebruik een testpatroon om het rooster te controleren.
Aanwijzing: Om de toegevoegde lijnen weer te wissen, klikt u op het symbool “Lijn verwijderen” en vervolgens op de lijn in het rooster die u wilt verwijderen. De lijn wordt gewist.

Aanwijzing: Om het rooster om meerdere hoeken heen te leiden, het invoegen van lijnen herhalen om nog meer hoeken aan te maken.

Verplaatsen
Verschieben
Breng het rooster in de juiste positie en het juiste perspectief door het gereedscahp “Verplaatsen” te kiezen en de hoekpunten of kantlijnen van het rooster met ingedrukte linker muisknop naar de gewenste positie te bewegen.
Als ondersteuning voor het correct aanmaken van het rooster op een vlak wat het perspectief betreft, zijn er hulplijnen die u het actuele vluchtpunt van het rooster tonen.

Rooster verwijderen
Gitternetz löschen
Voor het wissen van een eerder gemaakt rooster klikt u op het symbool “Rooster verwijderen” en bevestigt u met “Ja”.

Roostermaten aanpassen
Gitternetzgrösse
Om ervoor te zorgen dat de maten van de materialen die u bij de vormgeving aanbrengt zo realistisch mogelijk worden weergegeven, moeten aan het rooster de maten worden toegewezen die overeenkomen met het origineel van het bouwdeelvlak. Hiervoor wijzigt u de standaard maatinstelling van breedte 350cm x hoogte 250cm dienovereenkomstig door de werkelijke maten in te voeren. Een indicatie van de correcte overname van de nieuwe maten is de controle van het rooster aan de hand van een teststructuur.

Testpatroon voor roosters
Teststruktur
Om te controleren of een rooster vanuit perspectief oogpunt correct is voor de latere materiaalvormgeving, kan er vooraf een schaakbord-teststructuur op geplaatst worden. Het schaakbordpatroon wordt afhankelijk van de ingevoerde maten (breedte en hoogte vanaf het rooster) groter of kleinschaliger weergegeven.

Belangrijk: alleen als de teststructuur vierkanten laat zien, kloppen de proporties. Voer maten in die beter bij het rooster passen om uw teststructuur te corrigeren en controleer door opnieuw te klikken op de knop “Testpatroon”. Als u verkeerde maten handhaaft, dan wordt het bij de vormgeving gebruikte materiaal onrealistisch weergegeven. Klik voor het verwijderen van de teststructuur op de “X” naast de knop “Testpatroon”.

Aanwijzing: Het testpatroon dient enkel voor de fijnafstelling van uw rooster voor het later aanbrengen van materiaal - deze is in het feitelijke beeld bij de vormgeving niet zichtbaar.